Духът на Балкана - разходка из транс-граничния район България-Сърбия

Дестинация "Белоградчик-Княжевац"

Благоустроен и приветлив, Белоградчик е сред най-атрактивните национални туристически обекти в България. Градът е живописно разположен в западната част на Стара планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец.

Белоградчик е известен с редица забележителности, най-прочути от които са Белоградчишките скали, чието образуване е започнало преди около 230 млн. години. Други обекти от особен туристически интерес са Белоградчишката крепост  - една от най-добре запазените в България, Пещерата Магура, по стените на която могат да се видят рисунки от различни епохи, както и уникален слънчев календар с 366 дни.

Освен с изобилието на природни и културно – исторически паметници, Белоградчик е известен и с наличието на живи културни традиции.

В същото време, почвено-климатичните условия са изключително благоприятни за развитие на винопроизводството - изба „Боровица“ и изба „Магура“ са световноизвестни с производството на уникални по своя характер вина.

 

За Княжевац пък е писано много, много пътеписци са преминали оттук и са оставили множество информации. Някога се е наричал Гургусовац, на гълъбите гургуси. Гургусовац е бил известен и с прочутата Гургусовачка кула, която е затвор за противниците на режима. "Сръбската Бастилия", както е била наричана от мнозина, е разрушена и  изгорена от Милош Обренович през 1859 година. В негова чест, местните жители преименуват Гургусовац на Княжевац.

В по-старата литература, това населено място се нарича Колумбия от латинското columba, което означава гълъб. В турските документи от 1455-та се споменава Гургусовац, а по-късно Княжевац.

Днес Княжевац има над 30 000 жители общо в града и в 85 села, принадлежащи към общината.

Княжевац е град на лозята и качествените вина, интересните традиции и приятелски настроени хора.

Виното е неразделна част от историята и традицията на Княжевачкия край. Лозята се отглеждат с любов и са местни сортове грозде


 

0 Коментари

Напиши коментар

Задължителните полета са маркирани с *

За нас

Водени от идеята да покажат България такава, каквато е - извън комерсиалността. Древна земя, люлка на цивилизацията!

Абонирай се за новини

Следвайте ни

За повече информация може да се свържете с нас и чрез социалните мрежи. Ще правим всичко възможно да ви държим в течение на всичко случващо се с и около нас!